Gäddede 14/7

Vilken bra natt! Inget regn, tältet nästan torrt vid uppvak och jag hade inte frusit. Hade mössa på mig och en buff om halsen. Perfekt! Vaknade som vanligt 06.30 och gjorde bestyr. Skulle fylla på mat och dryck på Ica innan vildmarksvägen för det skulle inte direkt finnas någon affär innan Gäddede 138 km bort och den affären skulle vara stängd när jag kom.

Åkte till Ica vid 9 och köpte bönor och cola och annat. Vid 10 är jag handlad och klar. Har så ätit en kartong tomater och chillat lite. Druckit lite cola och lyssnat på dåligt folk på stan som satt på en bänk.

Beger mig och ser att ena väskans rem är icke tillsluten. Funderar på om någon har öppnat den under min tid i stan. Kommer sedan på att där skulle min liter med cola vara. Sen kommer jag på att jag aldrig köpte något vatten! 14 km in på vildmarksvägen kommer jag idiotiskt på att jag fan inte har något vatten på den mest ödsliga etappen denna semestern. Jag hade bara 2.25 liter med mig samt 1 liter energidryck i olika väskor. Blir såklart törstig direkt. Några km till så har en husvagn stannat och föraren kontrollerar kopplingen till bilen. Jag frågar om de har lite vatten att avvara och fyller min 0.5 liter tomma flaska.

Dricker sedan sparsamt. Väldigt sparsamt. Kommer till en sjö med naturcamping. En grillplats med vindskydd. Där står det att vattnet i sjön är drickbart så fyller min lilla flaska. Vill ha den som sista utväg. Cyklar vidare och efter 70 km ser jag en lanthandel. Lycka är total! Handla 1.5 liter vatten i flaska och fylla mina andra som nu börjar sina tänker jag. Går in i butiken mitt i ingenstans och tar en korg. Går in längre och en dam ifrågasätter om jag verkligen behöver en korg. Butiken är nästan helt tom. Hon säger åt mig att istället sätta ner korgen och gå och vifta med armarna.

Det visar sig att damens lilla butik skall upphöra och hon hade typ lite schampo och ostbågar. Ingen dryck på flaska. Tacotillbehör hade hon också. Hon sa att jag kunde fylla mina medhavda flaskor i en kran hon hade. Det gjorde jag. Nu efter halva sträckan hade jag alltså samma mängd vatten som i början. Vid en eventuell fricamp hade det blivit knapert. Men vädret var fint med svak alternativt obefintlig vind stora partier. Det fick alltså bli att cykla vägen ut till Gäddede.

Cyklade skog och sjö. Väg 324 som denna heter är väldigt bra. Kurvig vid rätt ställen, perfekt asfalt och lagom backar både upp och ned. Mycket roande, aldrig tråkig.

Kom efter ett tag till Gäddede och såg ICA:t. Det var inte alls stängt! Jag hade tydligen en kvart på mig att handla. Det blev en flaska vatten till, lite annat och chips och mat och sånt. Campingen kostar 150 kr och jag har lagat mat och inte slösat gas. Duschat och nu sitter jag i ett stort sällskapsrum i en soffa. Eller ligger kanske man kan säga. Tältet är uppe, det kom en stilla skur. Ah visst tusan! Kassörskan frågar mig var jag kom ifrån och jag säger Malmö. Hon kom också från Malmö! Hade hört någon prata vad jag tyckte var malmöitiska men slagit bort den idén här borta i självaste Gäddede. Men ta mig tusan. Vi språkas lite och det var kul.

Annars händer det inte så mycket om dagarna. De är ju mest fyllda med asfalt och förträfflig skog. Har iofs vinkat på kanske fyra bilar som vinkade. Det är nog det. Kanske har mer att berätta om imorgon när Stekenjokk kommer och den riktiga vildmarksvägen. Då har jag åtminstone 1.5 liter extra vatten med mig. Skönt!

Dagens kiss! Som äppeljuice till färg. Okänd doft. Kissade mot liiiiten ungbjörk.

Dagens drick! Ca 2 liter vatten i konservatismens namn

Dagens djur! En ensam lite hjort eller något. Oklara fåglar. Inga tranor, björnar, renar eller annat. Bara skog och asfalt. Lite fjärilar och larver iofs. Någon skum skalbagge jag aldrig sett. Hade ett bi som följde mig typ en mil eller så. Eller rättare sagt jag hoppas det var samma bi. Den satt ibland på min handske, ibland på min arm men oftast bara kom den och flög bredvid mig någon sekund. Vet inte när den började med det och inte när den slutade. Snabb krabat, rullade ändå runt 20 km/h när den ville flyga bredvid. Ändå kul med kompis!

Dagens siffror:

  • Distans: 137.37 km
  • Totalt rullat: 1411.3 km
  • Maxfart: 46.5 km/h
  • Tid på rull: 6 timmar 46 min 21 sek
  • Medelfart: 20.3 km/h! Ojojoj över 20!

Dagens bild!

Ca hela dagens utsikt
Jämtland levererar