Strömsund 13/7

Efter jag skev igår började det regna igen. Liksom tidigare under dagen inget inget litet nätt regn utan hällandes ned. Kyligt och fuktigt. Jag stod i ”köket” och huttrade och laddade mobil till sovdags. Låg i tältet och försökte sova medan regnet smattrade och ljuset ute fortfarande var ljust. Men det gick bra.

Vaknade vid 6.30 och var kall om huvudet. Yttertältet dröp av fukt men inne var det inga droppar. Åt frukost bestående av havrerutor med jordnötssmör och den sedvanliga energidrycken i min orkeslöshet att brygga kaffe.

Gjorde mig i ordning och hämtade min jacka jag haft inne i sanitetsbaracken på fultork tillsammans med handduken. Tältet fick delas upp i två delar. Yttertält och golv som var ytterst blöta i en packning som fick ligga utan på Astrid och sedan innertältet som förslöts i påse och fick ligga i vanliga väskan vänster bak.

Det var runt 9 grader och lite medelvind motsatt så satte på mig vanliga regnstället då det också funkar mot vind. Kallt var det och sedan började det regna. Såklart. Hade 20 km till Östersund och jag körde på och kom till McDonalds vid 10 som planerat. Åt brunch där av livlig hamburgare utan vare sig blodspillan eller djurs smärta. Restaurangen låg vid en handelsplats med de vanliga affärerna. Jag gick in på jula och handlade en mössa att ha till natten då jag alltid är sjukt kall om huvudet när jag vaknar de gångerna jag vaknar om natten. Ville handla handskar också för det är kallt denna ”sommar”. Det var en säsongsprodukt sade tjejen till mig. Ville säga att det är skånsk vinter här i Norraland men höll mig för det.

Sen började fan hela jävla helvetet. Jag hade märkt att Östersund var rätt kass redan tidigare. Deras omhändertagande av änglarnas väg, E45:an var hemsk. Stora hål, uppriven och allmänt dåligt skick. Upprördheten var påtaglig. Vi går tillbaka till efter jula igen. E14 möter E45 här i byn och man har då idiotiskt nog satt cykelförbud och mitträcke. Målet var att komma till en del av E45:an som var utan dödens E14. Andra sidan stan. Tog lite småvägar dit då jag inte hade något lust att åka tillbaka ner mot centrum. Fan heller. Kom ut på någon jävla grusavej som ledde till bergtäckt och skit. Sen blev det massa omvägar och helvete innan jag kom till ljuset igen. Tror jag spenderade tre timmar i Norrlands bromskloss Östersund. Till ÖB vill jag säga att vid invasion så skänker vi Östersund till fienden. De kommer bli tokiga på vägarna och fan skjuta sig själva innan kriget är slut.

Jaja, från Östersund var det sedan 95 km mer eller mindre raka vägar till Strömsund. Passerade några få byar, köpte lite dryck och fika och sen mer raka vägar. Riktigt roliga vägar idag. Skog och väg så långt ögat kan nå. Några broar över norrländska bäckar och sen mer asfalt och skog. Och sen skog. Majestätiskt. Drack upp det sista källvattnet idag också. Synd. Men sen kom mer asfalt och skog. Sen mer skog! Fantastiskt kul cykling idag. Inte ett däggdjur i sikte dock.

Jag har pratat med tre personer under cyklingen idag. Frågade en tjej på Mcdonald’s angående när de började servera mat utan död, sade hej till en man på ICA mitt i obygden och Emma i receptionen här på campingen. Såg att Emma hade klistermärken där det stod vildmarksvägen. Frågade henne om den och hon sade att den började här i Strömsund. Vilket passande slut på denna fantastiska dag! Emma gav mig broschyr och ja nu är jag ju tvungen att avvika E45an för denna vägen. Ska googla lite mer ikväll och eventuellt börja lite senare om dagen imorgon för att kunna proviantera eventuella nödvändiga livsmedel i statligt ägda förrättningar om staten inte finns tillhanda på vägen. Köpte även två par ”varma” strumpor på dollarstore. Jag har ingen aning om vad som väntar och helt ärligt vill jag knappt ta reda på det. Det enda jag vill kolla upp är livsmedelsbutiker på vägen. Vildmarksvägens fantastiska saker vill jag uppleva utan vetskap. Dock läste jag att där kan finnas björn, fjällräv och lemlar. Spännande! Jag är väldigt taggad för detta imorgon. Hoppas jag inte får regn. Jag avskyr regn. Har det framkommit tillräckellgt tro? Alltså det att jag avskyr nederbörd?

På tal om regn! Fick nederbörd till och från fram till runt 12. Sen blev det molnigt uppehåll. Runt 13 grader men bra svak vind.

Osammanhängande inlägg idag men jag blev bara så orimligt taggad på vildmarksvägen när Emma sade den började här. Jag vet inte vad som väntar och som sagt jag vill inte ta reda på det i förväg. Jag skall proviantera bönor och linser för fem dagar och sprit så jag inte dör. Sen ska jag bege mig. Broschyr varnar om dålig mobiltäckning. Bara en sådan sak! Spännande! Pratade med en tysk om vägen här på campingen. Den är 500 km. Jag kommer missa Dorotea. Dorotea får bli lidande men en dag kommer jag komma dit också. Men inte imorgon. Men som sagt. Hör ni inte ifrån mig på 500 km är jag inte gången till Herren. Då är jag bara på vildmarksväg. Om jag går hädan landet kommer jag meddela detta här på bloggen.

Här på campingen är det fint väder. Inte varmt men torrt. Har torkat tältet och sovatiraljerna. Laddar batterier inför vildmarksvägen och ska ladda ner lite ljudböcker och den musik jag nyttjar vid arga tillfällen.

Dagens kiss! Vid en blå skylt där det stod BYE. Liksom igår intetsägande och tråkigt doftfri. Inget att lägga på minnet. En skylt med BYE kom några mil senare igen. Då kissade jag inte.

Dagens drick! Ca 2 liter vatten och kanske 1 liter läsk.

Dagens djur! Min herre vad däggdjur lyst med sin frånvaro. Mycket tråkigt efter gårdagens renträff. Men många fåglar. Har åter fått se tofsvipor som jag inte sett på ett tag. Blev lite överraskad när de kom flygande. Många tjocka feta björktrastar och en stor mängd tranor. Vid ett dike gick ett par tranor och sedan kom två små ulliga ungar efter dem det var väldigt sött. Hade också ett väldigt intensivt ögonblick när jag tror jag såg en trana i ögonen samtidigt som den bajsade. Sädsärlorna med sina tjirrpande är ständigt närvarande. Det är vackert och hemtrevligt.

Dagens siffror:

Dagens bild:

  • Distans: 129.33 km
  • Totalt rullat: 1273.9 km
  • Maxfart: 46 km/h
  • Tid på rull: 6 timmar 44 minuter 50 sek
  • Medelfart: 19.2 km/h
Små stjärtar med tran
En gosig fika med prinsessan av Bayern
Charmen av den vackraste E45:an ”prinsessornas väg”