Laxede 19/7

Vaknade 06.30 i vanlig ordning och käkade frukost och gjorde bestyr. Tog ett dopp med numsen bar igen innan det var dags för avfärd mot Jokkmokk. Uppfriskande och väl värt för nu ska det bli dåligt väder i tio dagar eller så enligt SMHI.

Hade 76 km till Jokkmokk. För er del händelselös cykling, för min del underbar cykling. Bra väg och fin skog. Innan Jokkmokk kom jag till en rastplats där man informerade om polcirkeln som jag just hamnat i. Där tog jag liten paus. Sen in mot Jokkmokk igen för att leta hamburgare och proviantera lite samt köpa kåsa och jag hade tänkt köpa en kniv också. En sån fet kniv modell Norrland jag hajpat mig själv om sedan några dagar tillbaka. Hur bra tror ni själva att det gick?

Vi börjar med Jokkmokk. Vi lämnade min fina E45a och svängde höger. Vi tog ett sorgset farväl. In till Ica där jag träffade en cyklist från Åstorp. Han skulle vidare imorgon och sen skulle hans bror hämta honom. Lyx! Vi bestämde att äta hamburgare tillsammans för vi skulle en km åt samma håll. Kollar Google och varken sibylla eller Frasses fanns. Men Jokkmokksgrillen fanns! Kom dit och så har de bara öppet på vardagar. Tvek om de hade djurfri mat också för den delen. Vi skiter i det och jag tar sikte mot Ajtte, fjäll och samemuseum. De hade souvenirer och butik. De enda kåsor de hade var i plast och deras knivar kostade 4000 kr. Var inte så sugen på något av dem. Hade kunnat sträcka mig till 1000 kr för en kniv men inte 4000! Den kniven måste ju vara smidd av någon gammal kung. Ja vad ska man säga. Jokkmokk var en besvikelse lika stor som Cronstedts kapitulation av Sveaborg.

Hade 50 km kvar till Vuollerim där det fanns Coop och camping. Satte kurs på väg 97 och så började det regna. Satte mig i en byggnad på en rastplats och höll lättare lunch och väntade ut regnet som försvann på 20 minuter. Kom till Coop och köpte på mig mat till kvällen och övergav tanken på övernattning i Vuollerim då det var skönt ute och regnet inte ska falla så mycket i öst imorgon. Tog sikte på Laxedes camping 27 km bort och är här nu.

En lika händelselös cykling som innan. Jokkmokk blev det. Men jag tyckte om det. Såg på en skylt att det växer norna här i skogen så har haft en väldig uppsyn längst vägkanterna men givetvis inte sett något. Varken blomma eller djur. Han från Åstorp hade sett älg, hjort och räv idag. Jag har sett mycket mygg. Känt dem också för den delen.

Härifrån är det nästan lika långt till Luleå som till Piteå bara ca 15 km skillnad så blir att cykla till Piteå istället för Luleå som tänkt och då sparar jag en dag på min hemfärd. Tanken är att äta lunch i Boden imorgon för att därifrån ändra kurs till Piteå. Vi får se, lätt hänt att en ändrar sig.

Dagens kiss. Tre eller fyra. Kommer inte ihåg längre. Det är liksom inget speciellt numera. Så mycket kiss i detta kalla fuktiga land att det inte är lika speciellt. Har inte haft en enda kissfri dag på typ två veckor. Knäppt.

Dagens drick! Ca 2 liter vatten och 1 liter kolsyredryck.

Dagens djur. INGA ATT RAPPORTERA. ?

Dagens siffror:

  • Distans: 149.2 km
  • Totalt rullat: 2105.5 km
  • Maxfart: 47 km/h
  • Tid på rull: 7 timmar 14 min 49 sek
  • Medelfart: 20.6 km/h

Dagens bild!

Stridsmulan Astrid nu i polcirkeln
De sista skälvande kilometers på E45:an
Ryttarbild, väg 97