Sorsele 17/7

Kan ju säga att Vilhelmina är såsom du tänker dig en camping i Lappland är. Klockan 23 började ungdomar i bilar köra runt utanför campingen. De hade stora förbränningsmotorer och ännu större högtalare. De spelade apahög musik som var riktigt kass. De slutade någon gång vid 00.30. Men de verkade glada i alla fall. Men ja en fördom som besannades å det grövsta.

Annars sov jag bra. Det var så varmt att jag inte kunde ha raggsockar och underställsbyxor. Vaknade gott 06.30 lagom till sol. Blev klar för cykling 08.30 och jag köpte en cola på Coop och sen bar det av. Planen var Sorsele 140 km bort. Inte några större backar utan ganska platt väg. Fick diffus medvind i början som höll i sig. Kändes bra.

Hade 70 km till Storuman där jag skulle ta ett besök på Frasses för en vegansk burgare. Innan dess hann jag smörja mina ben för första gången med skyddsfaktor. Denna vackra varma sol! 23 grader som högst idag. Wunderbar. Vägen bestod av god asfalt och skog. Tallar, gran och björk. Mycket fin skog. Mycket fin väg.

Har kliat sönder mina ben och mina armar idag. Tydligen blev det middagsfest för insekter igår. Än värre idag på campingen. Myggsprej räcker i tio minuter och sen svärmar dem igen. Sitter inomhus nu. Här är myggen mer kontrollerade.

Hur som helst. I Storuman käkade jag på Frasses. Det var helt okej, ingen kanonburgare som jag hoppats men god och framförallt var det en riktig lunch och inte bara en påse kanelsnäckor som igår. Hade sedan 72 km kvar till Sorsele. Lallade iväg och hade samma vind och fina väg. Lyssnade ljudbok och eftersökte skog efter djur som jag alltid gör när jag cyklar. Jag har stirrat mig så blind på rotvältor och stenar att hälften kunde vara nog. Jag har sett troll och allt hans helvete men inget har ju varit på riktigt. Men häpnas till ord! I en nedförsbacke i 45 km/h ser jag plötsligt en ljus rotvälta. Den rör sig till ock med! En hastigt kontrollerad nedbromsning och körfältsbyte. Kikare fram och visst fan är det äntligen en älg! Så stor och fin. Tror det var en flicka. Detta baseras endast på att den inte hade horn.

Glor i några minuter och beger mig av. Kommer till någon knäpp by och en bil kör långt fram och jag ser något knäppt framför den. Tänker att det är något fyllo på vägen men säg icke! Det var en stor fin ren som lojade sig fram tillsammans med sin kalv i eftersläp. Mycket trevligt.

Sen hände inte så mycket mer. Inga fler djur i alla fall. Bara mer skog och asfalt fram till Sorsele. Denna framgångssaga Sorsele. Vilket ställe. Mest mygg. Trevlig camping. Tur man kan sitta inne.

Eftersökte morgondagens tur och såg att tilltänkt natthärbärge hade stängt under sommaren 2020 så får se vart det camperas då.

Stannade i Blattniksele och köpte singoalla och en cola samt jordnötter tidigare. Det börjar bli ont om byar här längst vägen så köper något i nästan varje butik längst vägen om det är småttingar till byar. Alltid lika spännande att se hur butikerna ser ut.

Imorgon gör jag min entré i Norrbotten. De kommer ihåg mig från 13 år sedan. Bäst att skräcken sitter kvar. Denna gången brandskattar jag med början från Arvidsjaur. Alla är välkomna!

Astrid med Gudars nåd, stridskatten från syd, lodjurens och Hessens försvarare, kurfurstinna till Bremen, Wismar, Elsass, Bayern, hertiginna uti Rheinland-Pfaltz , Saarland, Brandenburg, ståthållaren av kontonen Andermatt, källan till Donau. Hon vars fulla namn jag inte ens vågar skriva utan bara ge en hint av ovan börjar titta söderut igen. Planen är ju att ta en titt i Jokkmokk och kanske köpa en kåsa. Det hade varit kul. Sen därifrån ned sydost mot Luleå och där rakt syd. Vi får se hur världen går.

Dagens kiss. Sjukaste. Fyra kiss. Olika beskaffenhet. Jag var mer förundrad under dagen än någonsin. Vilken kul dag! Vem har någonsin kissat fyra gånger under en cykeldag?!

Dagens drick. 2.5 liter vatten under färd. Ca 1 liter brusevann. Två tabletter vätskeersättning.

Dagens djur! ÄLG! Den äntliga älgen kom så idag. Ståtlig i full prakt, skiftande ljus/mörkbrun i päls, ovetandes betande. Helt annorlunda att se här uppe än där nere. Mer substans i djuret och framförallt mer kraft. Annars kom det en vaja med kalv på vägen. Förträffligt underbart att jag och bilar fick stanna medan den irrandes fyllde världen med liv och kraft.

Dagens siffror :

  • Distans: 144.06 km
  • Totalt rullat: 1791.2 km
  • Maxfart: 51.5 km/h
  • Tid på rull: 6 timmar 39 min 32 sek
  • Medelfart: 21.6 km/h

Dagens bild

Såhär såg dagen ut
Nämen en liten stjärtig älg där i mitten av bilden
Ock såklart den vita söta simlan